Daniël Donkers studeerde medio september af op TUDelft op de Delta21 overlaat, die de verbinding vormt tussen het Getijmeer en het Energieopslagmeer. Bij hoge rivierafvoeren wordt het water vanuit het Getijmeer via de overlaat in het Energiemeer opgeslagen en via het pompturbine-gemaal weer in de Noordzee gepompt. Beide meren zorgen voor een extra bergingscapaciteit van totaal 600 miljoen m3 water en bovendien hebben de pompturbines een afvoercapaciteit van 10.000 m3 per seconde.

Afhankelijk van de rivierafvoer, zal het waterpeil op de rivieren hierdoor dalen of constant blijven en hoeven de dijken niet extra belast te worden. Het onderzoek van Daniël richtte zich op het conceptueel ontwerp voor de overlaat. Dit ontwerp moet voldoen aan de functionele en constructieve eisen, moet betaalbaar en maakbaar zijn en het moet passen binnen het gedachtegoed van Delta21.

De belangrijkste vereisten voor de overlaat zijn de afvoercapaciteit van 20 000 m3 /s en dat de waterstand bij Dordrecht, onder alle omstandigheden, niet hoger mag zijn dan NAP + 2,5 m.

Donkers heeft, na een brede oriëntatie, vier verschillende concepten gegenereerd die verschillen in de soort aanstroming en de manier waarop het kunstwerk maakt deel uit van de omringende waterkeringen, het  siphon-concept, het onderstroom-concept, het caisson concept en het overstroom-concept.

Tenslotte is voor elk concept een hydraulisch ontwerp en een deel van het constructieve ontwerp uitgewerkt, om de hoofddimensies van de concepten te verkrijgen en te komen tot een constructief ontwerp, een sterkteverificatie en het ontwerp van de bodembescherming.