De jonge landschapsarchitect Esmée van Eeden integreert Delta21 op briljante wijzen in het estuarienelandschap, dat zo karakteristiek is voor de Haringvliet monding.

Van saai landschap terug naar een vitaal estuarium 

Strikt genomen, is Delta21 een waterbouwkundig kunstwerk gelegen aan de monding van de Haringvliet, waardoor zowel een Energiemeer als een Getijdemeer ontstaan. Het plan zorgt voor: bescherming tegen overstromingen, verhoogt het gebruik van hernieuwbare energie, produceert voedsel en creëert kostbare natuurlijke thuisbasis voor estuariene flora en fauna en voor verbindingen.

Het Haringvliet en haar omgeving kent een echter lange geschiedenis van leven met water. Eeuwen kenmerkte het gebied zich door geulen, zandplaten, zand, slib en jonge bewegende duinen. Hoe integreer je Delta21 in deze veelzijdige omgeving en accentueer je daarmee juist het oorspronkelijke karakter?

Langs de geulen bouwden mensen dijken, dammen en sluizen om het land te beveiligen tegen overstromingen en kansen te bieden voor landbouw en industrie. De afdamming van het Haringvliet tenslotte veroorzaakt een strikte scheiding tussen land en water en met de industrie aan de Noordzijde  kreeg het landschap een heel versnipperd karakter. De zachte gradiënten van nat en droog, die ooit het landschap domineerden, verdwenen, waarmee het landschap eentoniger is geworden.

Masterplan van Delta21 zoals ingevuld door landschapsarchitect Esmée van Eeden

Het verdwijnen van de dynamische interface en de daarbij behorende natuurlijke processen resulteerden in een landschap dat verloren ging. Het doel van de verkenning is een duurzaam estuarien landschap te creëren dat meer in harmonie is met de voortdurende natuurlijke processen die de geleidelijke land-waterovergangen herstellen en zo de dynamiek van het deltalandschap met haar ecologie en beleving terug te brengen. De voorgestelde ontwerplay-out is gebaseerd op morfologische processen langs de kustlijn, de uitbreiding en instandhouding van waardevolle leefgebieden zoals de Hinderplaat en de heropening van de zee -Haringvliet aansluiting.

Een ecologisch beeld van het Delta21ingepast in een estuariene omgeving

Een estuariene dynamiek om van te houden

De ontwerpverkenning laat zien hoe Delta21 uitstekend zou passen in het oorspronkelijke landschap met een volop estuariene dynamiek en ervaring. Daarmee krijgt het gebied een haar oorspronkelijke kwaliteit van een  dynamisch geulen, banken en  duinenstelsel weer helemaal terug. Het nieuwe estuariene landschap creëert de mogelijkheid om veel natuur toe te voegen, zoals intergetijdengebieden, moerassen, kreken en duinen en herstelt ook de brakwater corridors. Maar ook de omstandigheden in het Energiemeer zijn ook geschikt voor de productie van schelpdieren en zeewier.

Hiermee kunnen bovendien veel recreatieve routes door het nieuwe landschap worden geïntroduceerd, die de nieuwe culturele zones verbinden, waaronder vakantiehuisvesting, winkels, restaurants en een bezoekerscentrum. Een zeer aantrekkelijk perspectief voor Voorne en heel Rijnmond, een genot om er te vertoeven en te zien hoe industrie en waterbouwwerken goed inpasbaar zijn in een levendig zout-zoet estuarium.