Raymond Rutting/Volkskrant

24 mei 2020 was de prijs van duurzaam opgewekte zonne-en windenergie negatief van 3 uur ‘s nachts tot ’s avonds 18 uur. Een historisch lange periode. Meestal wordt overtollige elektriciteit naar het buitenland geëxporteerd. Maar daar zat men al met dezelfde problemen.

03 oktober 2021 schrijft Daan van den Broek – Meteoroloog
Negatieve energieprijzen Zweden door harde wind. Het lagedrukgebied dat bij ons voor veel regen en afgelopen nacht ook veel wind zorgde, veroorzaakte ook veel wind in delen van Scandinavië, het Kattegat en de Oostzee. De harde wind had tot gevolg dat er in Zweden zoveel elektriciteit werd opgewekt, dat de energieprijzen tussen 01:00 en 08:00 negatief waren, zo meldt het Zweedse nieuwsplatform SVT.

Op paasmaandag (13 april 2022) was er dertien uur achter elkaar sprake in Nederland van negatieve elektriciteitsprijzen.

Ontoereikende netwerken
Ook het geroezemoes van particulieren, die de door hun zonnepanelen opgewekte energie niet kwijt kunnen omdat het net het aanbod niet kan verwerken, horen we steeds vaker.

Onvoorspelbare energieproductie
Kortom we zitten volop in de overgangsproblemen die met energietransitie gepaard gaan. Energieopwekking uit wind en zon is qua tijdstip en hoeveelheid in hoge mate onvoorspelbaar. Die onvoorspelbaarheid kan er ook toe leiden dat er te weinig energie wordt opgewekt. Die onvoorspelbaarheid is “real time” goed te zien op de app www.Energieopwek.nl van de netwerkbedrijven.

Strategische voorraden, Globalisering en Opslag
Een tekort aan duurzame energieopwekking is nu nog goed op te vangen door de conventionele energieopwekking die nu nog in reserve staat. Als die straks weg is moeten we terug vallen op de “Flexibiliteitsmiddelen” zoals die, als verzamelnaam, worden genoemd in het rapport “Het Energiesysteem van de Toekomst” van april 2021 van de netwerkbedrijven.

In hoofdstuk 3 van dat rapport wordt beschreven waaruit die middelen bestaan. Het daarin genoemde “overplanting” heeft wel tot gevolg een verlaging van de “load factor” van met name zonenergie. Pumped Hydro Storage, één van de pijlers van Delta21, wordt in het rapport ook als flexibiliteitsmiddel genoemd.